REPORTAJ: Recordul mondial de tinut in aer al unei drone de mici dimensiuni, doborat de un harghitean

Bustya Attila are 29 de ani si este din Miercurea Ciuc. Dupa terminarea liceului, a plecat la facultate si acum este economist, inginer in tehnologia constructiilor de masini si masterand la o Universitate din Brasov.

Pentru ca dronele reprezinta una dintre pasiunile lui, in urma cu trei ani a proiectat una si s-a apucat sa o construiasca. A avut nevoie de sprijin in pasiunea lui costisitoare si l-a gasit la unul dintre oamenii de afaceri din judet, care s-a aratat dispus sa ii finanteze orice noutate in domeniul tehnologiilor avansate.

Prima drona construita de Attila, denumita „Spider 1”, nu a facut fata probelor si tanarul a lucrat la o varianta mai performanta, „Spider 2”, un aparat tip multi-copter cu patru rotoare, pe baterii, realizat cu o imprimanta 3D, cu care, vineri, a reusit sa doboare recordul mondial de planare a unei drone de mici dimensiuni, de 99 de minute si 23 de secunde, detinut de americanul Frantz Forrest.

Tentativa de stabilire a unui nou record a fost supravegheata de adjudecatoarea Guinness World Records Seyda Subasi-Gemici, din Turcia, si de un specialist in drone din Ungaria.

Dupa aproximativ doua ore de la ridicarea dronei de la sol, pe un camp din apropierea localitatii Sansimion, reprezentanta Guinness World Records a anuntat: „Doamnelor si domnilor, recordul mondial de 99 de minute si 23 de secunde a fost surclasat. Am placerea sa va anunt ca Spider Zone Security, cu multi-copterul controlat de Bustya Attila, este, oficial, noul detinator al recordului mondial pentru cea mai lunga durata de zbor pentru un RC helicopter, de doua ore, sase minute si sapte secunde”.

Obosit si emotionat, Bustya Attila nu a putut sa explice in cuvinte cat de mult inseamna pentru el performanta de a dobori un record mondial.

„A fost foarte greu, designul l-am facut la 150 de minute, insa am avut vant si a scos (a descarcat – n.r.) foarte mult din baterii. Dar am avut noroc, vantul s-a linistit si am putut sa scot un timp decent. Totul a iesit perfect. In ultimele 16 zile nu am prea dormit, dar acum sunt fericit si, dupa ce sarbatorim victoria, merg sa dorm”, a spus proaspatul detinator al recordului mondial.

Attila a beneficiat din plin de sprijinul logistic asigurat de directorii firmei care i-a finantat proiectul, in valoare de aproximativ 100.000 de euro.

Unul dintre ei este co-fondatorul si actionarul Jean Stiegemeier, cetatean american bine cunoscut pe Wall Street, fondator, director general si director in cadrul a zece companii, ce opereaza la nivel global in diverse industrii concentrate pe produse de tehnologie avansata, vandute in piete din intreaga lume.

Stiegemeier este o somitate in domeniu, el incepandu-si cariera de inginer la NASA, prin intermediul sub-contractorului General Electric. El este inventatorul Ecranului de Zbor Progresiv (PFS), ale carui variante avansate din punct de vedere tehnologic le arata in zbor pasagerilor, la bordul aeronavelor comerciale si private, locatia aeronavei in timpul zborului.

Vineri, a urmarit cu sufletul la gura tentativa de nou record mondial si s-a bucurat ca un copil de reusita tanarului inginer din Harghita, despre care spune ca „este o persoana minunata si foarte inteligenta, care reprezinta viitorul generatiei sale”.

„Noi, directorii generali ai acestei companii – Andras si eu – suntem interesati de calitate, talent si angajament, precum si de capacitatea de a transforma un concept in realitate. La Attila, am remarcat imediat talentul la inginerie si efortul pe care l-a depus pentru a construi partea tehnologica. Am fost convinsi ca este persoana potrivita pe care sa o sprijinim. Din punctul nostru de vedere, viitorul acestei tehnologii este centrat in jurul lui Attila si abilitatii lui de a o transforma in realitate pentru noi. Cred ca este o «achizitie» minunata si astazi (vineri – n.r.) este una dintre cele mai extraordinare zile din viata lui. Este foarte important ca a reusit”, a declarat corespondentului MEDIAFAX Jean Stiegemeier.

La randul sau, Lenard Andras, proprietarul firmei care l-a sustinut pe Bustya Attila, a apreciat performanta tanarului, afirmand ca noul record mondial obtinut de un harghitean pozitioneaza judetul „intr-o alta dimensiune”.

„Este important nu numai pentru faptul ca este un record mondial, ci ca este vorba despre un record mondial tehnologic si asta ne pune regiunea intr-o alta dimensiune, ca suntem capabili nu numai de a face produse traditionale, ci ca tinem pasul cu ce se intampla in lume, cu noutatile, iar succesul de astazi a aratat acest lucru”, a spus Lenard Andras.

 

http://aggregatornews.com/stiinta/reportaj-recordul-mondial-de-tinut-in-aer-al-unei-drone-de-mici-dimensiuni-doborat-de-un-harghitean-7324/

Back to Top
themekiller.com