Székely drónrekord

20151102224345
Lebegési rekordot döntött egy székely cég drónja, amellyel nem csak a rekordok könyvébe kerülhetnek be, de a drónok kereskedelmi használatának is lendületet adhatnak, hiszen például a házhoz szállítás megvalósítását – a jogszabályi akadályok mellett – a drónok rövid lebegési ideje korlátozza.
A világcsúcsot tartó amerikai Forrest Frantz mérnök drónjának 99 perc 23 másodperces lebegési rekordját döntötte meg Csíkszentsimonban a Spider Drone Security nevű cég drónja, amit Bustya Attila csíkszeredai mérnök tervezett. Az új rekord 2 óra 6 perc. „A drónok széles körű használatának legnagyobb akadálya, hogy korlátozott ideig lehet őket a levegőben tartani, hiszen minél messzebb repülnek, annál nagyobb az energiaigényük, amit csak úgy lehet orvosolni, ha súlyukat növelve, minél több akkumulátorral látják el őket. Azonban a tömeg növelése az energia-felhasználásukat is emeli” – magyarázza Bustya, hogy miért van még mindig csak kísérleti fázisban a drónok használata olyan területeken, mint például a házhoz szállítás.
A cégben résztulajdonos az Igazi Csíki Sört gyártó Lénárd András is. „Ezeket a drónokat itt gyártjuk Szentsimonban, az alkatrészek több mint fele saját készítésű, mélysejtes technológiával, 3D nyomtatóval, fröccsöntővel és karbonszálas CNC-géppel” – mondta Lénárd. A cégnek jelenleg tizennégy újítása van a dróntechnológia területén szabadalmazási fázisban. „Érdekesség, hogy most, 17 órával a repülés előtt kaptuk meg a vállalat Aircraft Manufacturer bizonyítványát, valamint a külterületre szóló felszállási engedélyt. Tudni kell ugyanis, hogy Romániában ezeket az eszközöket úgy kezelik, mint a repülőgépet, ezért repülőgép-regisztrációra van szükség” – magyarázta Lénárd.
A rekordkísérlet célja, hogy a startup drónjai a nemzetközi figyelem középpontjába kerüljenek, és a technológiai korlátok feloldásával nemcsak a drónok széles körű használatának lehetőségét segítsék elő, de a jogszabályi háttér megalkotására való igényre is felhívják a figyelmet.
Back to Top
themekiller.com